Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Προκαταλήψεις, θετικές ή αρνητικές (Μέρος Β')

Προκαταλήψεις για Ζώα





* Μαύρη γάτα Όλοι ξέρουμε όσα μύρια έπονται μετά τη θέασή της.

* Μία γάτα σε καράβι θεωρητικά φέρνει καλή τύχη.

* Αν δείτε μαύρη γάτα από πίσω αυτό είναι κακός οιωνός.

* Αν μία γάτα φτερνιστεί μία φορά σημαίνει πως θα βρέξει.

* Αν σκοτώσετε μία γάτα θα έχετε δεκαεφτά χρόνια γρουσουζιάς. γενικά το να την σκοτώσεις συνεπάγεται την θυσία της ψυχής σου στον διάβολο.

* Αν αγοράσεις με χρήματα γάτα μην περιμένεις να πιάσει ποτέ ποντίκια.

* Αν δείτε μία γάτα πάνω σε τάφο να είστε σίγουροι πως η ψυχή του νεκρού ανήκει στον διάβολο. αν δε, δείτε δύο γάτες να τσακώνονται κοντά σε σημείο κηδείας ή δίπλα σε τάφο που είναι φρέσκος να ξέρετε πως είναι ο άγγελος του φωτός και ο άγγελος του σκότους που παλεύουν για την ψυχή του νεκρού

* Όταν πλένεται  η γάτα κοιτάζοντας κατά το Βοριά, σήμαινε ότι έρχεται κακοκαιρία, προφανώς βροχή.

* Γάτες – Μικρά φυλαχτά με την μορφή μιας γάτας φοριούνται για καλή τύχη. Αν δεις μαύρη γάτα στον δρόμο, είναι γρουσουζιά.

* Σκύλος – Αν ένας σκύλος σε ακολουθήσει μέχρι το σπίτι σου, είναι καλή τύχη. Αν ένας σκύλος αρχίσει να ουρλιάζει χωρίς λόγο, τότε  
   κάποιος θα πεθάνει.

* Γουρούνι – Μερικοί θεωρούν ότι ένα μικρό φυλαχτό φτιαγμένο από δέρμα γουρουνιού είναι καλή τύχη. Άλλοι το θεωρούν μεγάλη
   γρουσουζιά.

* Οι κυνηγοί που χτυπάνε λαγό δεν τον ζυγίζουν, γιατί υπάρχει η πρόληψη πως αν τον ζυγίσουν δεν θα ξαναχτυπήσουν.

*Αν τραγουδήσει κουκουβάγια πάνω από ένα σπίτι, τότε κάποιος θα πεθάνει μέσα σε αυτό

* Όταν ακούς κουκουβάγια να κελαηδάει θάνατος θα βρει την γειτονιά σου.

* Το κοκαλάκι της νυχτερίδας είναι μεγάλη τύχη επίσης (γνωστό αυτό, γενικά..)

*Αν εμφανιστεί πουλί και συγκεκριμένα περιστέρι έξω απατό σπίτι σου και δε φεύγει, μετά από θάνατο προσώπου του σπιτιού, υποτίθεται πως είναι η ψυχή του.

*Αν πέφτουν χαμηλά οι γλάροι στη θάλασσα, τότε προβλέπεται κακοκαιρία.

* Αετός – Μικρά φυλαχτά με την μορφή αετού φοριούνται για προστασία από τις κατάρες. Τα φτερά του αετού φοριούνται για να ελκύσουν ευμάρεια.

* Κόκορας – Οι παλιοί πάντα σφάζανε έναν κόκορα και τον θάβανε στα θεμέλια του σπιτιού όταν χτιζότανε, για να στεριώσει το σπίτι.

* Αν σε κατουρήσει χελώνα είναι μεγάλη τύχη

* Τα σαμιαμίδια φέρνουν μεγάλη ατυχία σε ένα σπίτι και πρέπει να απομακρύνονται

* Βάτραχος – Ένα φυλαχτό σε σχήμα βατράχου, προστατεύει από το μάτιασμα.

*Αν πέσει πάνω σου πασχαλίτσα είναι καλή τύχη, αν την διώξεις είναι κακή, ενώ αν ευχηθείς να βρεις την αγάπη και την φυσήξεις το μέρος οπού θα πετάξει είναι η κατεύθυνση που θα βρεις την αληθινή αγάπη Είναι όμως μεγάλη γρουσουζιά να την διώξεις.

* Αν πέσει πάνω σου αράχνη είναι καλή τύχη, αν πέσει στ αυτί σου κάτι θα ακούσεις

* Αράχνη – Ιστός αράχνης στις γωνίες του σπιτιού είναι καλή τύχη. Αν πέσει πάνω σου αράχνη είναι επίσης καλή τύχη.

* Η εμφάνιση φτερωτών μυρμηγκιών προμηνάει άσχημα συμβάντα.

* Όταν οι γυναίκες έχουν τα έμμηνά τους, δεν κάνει μπούν σε μελίσσι, γιατί θα ψοφήσουν οι μέλισσες!




Προκαταλήψεις για το Σπίτι


* Όταν μπαίνει κάποιος για πρώτη φορά στο σπίτι σου, να μπει με το δεξί, για να σου πάνε όλα καλά!

* Κάθε πρώτη του μήνα και φυσικά και την Πρωτοχρονιά πρέπει δικός σου άνθρωπος με καλή ψυχή και "πόδι" να σου κάνει ποδαρικό. διαφορετικά θα πάει στραβά η χρονιά.

* Την Πρωτοχρονιά σπας ρόδι για να είναι γλυκιά η χρονιά λέγοντας το εξής "όπως είναι γλυκό και ζουμερό το ρόδι έτσι γλυκιά και ζουμερή να είναι η χρονιά" το κάνουμε τρεις φορές.

* Ο πρώτος που θα επιστρέψει (της οικογένειας) την πρωτοχρονιά στο σπίτι θα πρέπει να φέρει μια πέτρα από έξω.

* Κάθε σπίτι είχε και ένα φίδι στοιχειό.

* Αν σου κάνανε μάγια στην οικογένειά σου, τότε έπρεπε να ραντίσεις όλο το σπίτι σου με νερό, μέσα στο οποίο ρίχνανε λίγο αλάτι. Έτσι πίστευαν ότι έφευγε το κακό.

* Όταν κάνουμε επίσκεψη σε κάποιο σπίτι, βγαίνουμε πάντα από την πόρτα που μπήκαμε για να μην τους γυρίσουν πίσω τα προξενιά.


* Το θεμελίωμα του νέου σπιτιού ήταν παλιότερα μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Στην αρχή ο παπάς έλεγε μερικές ευχές. Κατόπι σφάζαν ένα αρνί φροντίζοντας το αίμα του να πέσει στα θέμελα. Συνηθέστερα ο πρωτομάστορας αποκεφάλιζε με το σφυρί του έναν πετεινό. Η πλατιά διαδομένη πρόληψη ότι για να προκόψει κάτι πρέπει να πληρωθεί με κάποια θυσία. Τα μαστορόπουλα τέντωναν ένα σκοινί στα πάτερα του σπιτιού και κρεμούσαν τα δώρα των συγχωριανών (μαντίλια, ποδιές, τσουράπια, σακούλια). Ένας χτίστης ευχαριστούσε τον κόσμο λέγοντας: «Να ζήστε για να φκιάνετε καινούρια σπίτια». Ακολουθούσε γιορταστικό τραπέζι όπου ανάμεσα στ' άλλα τραγούδια έλεγαν και τούτο: Σ' ετούτ' το σπίτι πού είμαστε πέτρα να μη ραγίσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια πολλά να ζήσει, να ζήσει χρόνους εκατό και ξάμηνα διακόσια, να κάμει γιους μαλάματα και γιους καπεταναίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου