Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πρωτοφανής βροχή μετεωρίτων

Μία πρωτοφανής βροχή μετεωριτών μπορεί να κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο - και το ουράνιο σόου μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και τις φημισμένες Περσείδες του Αυγούστου.
Αν αυτές οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις επαληθευτούν, τότε μια καταιγίδα μετεωριτών μπορεί να πραγματοποιηθεί για τους ουρανό-παρατηρητές, με περίπου 200 ή περισσότερους διάττοντες αστέρες ανά ώρα να πετούν στους ουρανούς μας κατά την κορύφωσή τους, η οποία θα λάβει χώρα το πρωί στην Ευρώπη και πολύ πιο νωρίς στη Βόρεια Αμερική, το Σάββατο 24 Μαΐου.




Η νέα βροχή μετεωριτών ονομαζόμενη Καμηλοπαρδ
Pαλίδες Μαΐου, είναι αποτέλεσμα αποβολής σκόνης από το αχνό περιοδικό κομήτη 209P/LINEAR. Ο κομήτης διασχίζει τακτικά την τροχιά της Γης καθώς διέρχεται από τον ήλιο κάθε πέντε χρόνια.
Όπως και με άλλες καθιερωμένες βροχές, οι νέοι μετεωρίτες ονομάζονται από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν - τον αμυδρό βόρειο αστερισμό Καμηλοπάρδαλις σε αυτή την περίπτωση. Βρίσκεται κοντά στον Πολικό Αστέρα. 
Για να βρείτε τον αστερισμό, κοιτάξτε βόρεια τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από την αυγή και αναζητήστε την Μεγάλη Άρκτο στον ουρανό. Ο αστερισμός Καμηλοπάρδαλη βρίσκεται στα πολύ δεξιά της και είναι περίπου 30 μοίρες κάτω από τον Πολικό Αστέρα. Αυτό είναι περίπου ίσο με το πλάτος από τρεις γροθιές η μία πάνω στην άλλη στο μήκος του βραχίονα.





Η απόλυτη κορύφωση της βροχής - όταν η Γη αναμένεται να περάσει μέσα από το πιο πυκνό μέρος των συντριμμιών - αναμένεται μεταξύ 6 και 8 π.μ. UT ή 9 και 11 ώρα Ελλάδος στις 24 Μαΐου. 
Η Βόρεια Αμερική ευνοείται για την ουράνια παράσταση, επειδή η ώρα κορύφωσης είναι κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ωρών της νύχτας, όταν το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό.
Δεδομένου ότι αυτή είναι μία νέα βροχή μετεωριτών, οι προβλέψεις μπορεί να έχουν απόκλιση λίγες ώρες - και μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Πρόκειται να είναι μια μεγάλη νύχτα!




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου